Weten wat je wilt

Weten wat je wilt, regelen wat je wilt, gaan doen wat je wilt. Het is zó leuk!

Zo zie je mij hier op een zondagmiddag in september, met de fiets op het Museumplein. Ik kom net terug van een balletvoorstelling in de Stopera en kijk uit naar het middagprogramma in het Concertgebouw, de plek waar ik nog nooit geweest ben en mij al jarenlang aantrekt als een magneet (en ja; het is net zo magisch als ik had gehoopt, nee.. dat is niet waar; het is nóg mooier dan ik mij had kunnen voorstellen).

Een paar dagen later vertel ik een goede vriendin over mijn zalige zonnige zondag en terwijl ze aandachtig luistert, zucht zij verlangend: ‘Oh, dat zou ik nou ook nog wel eens een keertje willen doen, maar ja…”. Eh… reageer ik verwonderd nieuwsgierig; “maar wat..?”, Tja… haar stilte spreekt boekdelen en zonder woorden weten we waar het over gaat.

Het ontbreekt ons nog wel eens aan een gezonde portie zelfliefde, daadkracht en enthousiasme.

Steeds vaker merk ik dat mensen wel iets willen, er over spreken, maar geen actie ondernemen. Denken; “dat komt wel een keer”, met alle excuses eromheen (geen geld, ben druk, er wil niemand mee…).

Sommigen blijven stilletjes op de bank zitten hopen dat het universum de cadeautjes in hun handen werpt, ze blijven doen wat ze al jaren doen of gaan uit gemak gewoon met de voorstellen van hun vrienden mee. Maar ja, voor je het weet doe je dan vooral wat de ander leukt vindt en breng je zelf weinig van je eigenheid in.

Wanneer je maar lang genoeg je eigen verlangens onderdrukt, wordt het al snel een automatisme, waarbij er nieuwe afleidingsmanoeuvres ontstaan (“wat moet ik dan kiezen, wat is dan écht leuk, wat is dan de beste timing”) en nog meer saboterende gedachten (“wat als het tegenvalt, zonde van het geld, ik zie niet écht iets leuks) die leiden naar de nummer één van dat alles: “Ik weet niet wat ik wil”.

Begrijp mij goed; dat is super logisch! Het is nu eenmaal hoe ons brein werkt. Dat krachtig werkende hoofd, dat ons heel graag veilig houdt, dat een prachtig onbewust systeem ontwikkeld heeft door de jaren heen om vooral pijn, afwijzing of teleurstelling te verbergen, onderdrukken of te vermijden. Vooral niet gaan doen wat zo leuk lijkt. Blijven waar het bekend is. Ook al ervaar je misschien de sleur van s’ avonds weer voor de tv, ben je gewend geraakt aan elke ochtend de wekker op 7 uur of hoor je jezelf zeggen dat het beachlife dat je online ziet toch echt te overdreven is, maar stiekem zou je wel iets meer lef willen hebben om ook eens er helemaal op uit te gaan.

Dat geweldige brein heeft het nadeel dat ze het hart naar de achtergrond duwt door haar ervan te overtuigen dat actie ondernemen een gevaarlijk besluit is. Maar; zonder actie te ondernemen, loop je de kans te vervallen in de neerwaartse spiraal (vaak zonder dat je het echt door hebt) waarbij je niet écht meer warm loopt ergens voor of zoals de meneer gisteren achter mij in het theater; dan ga je klagen dat waar je bent verschrikkelijk is, je brengt die energie over op anderen en vervolgens blijf je blijft gewoon zitten waar je zit.. zie je het voor je?

Al die kleine non-acties leiden naar niet supportive gedachten in je hoofd, een ronddraaiend patroon van onbewuste zelfmisleiding én een leven waarin je jezelf en je omgeving te kort doet. Uiteindelijk komt het neer op één ding: Je doet niet wat jouw hart verlangt.

En ja, soms duurt het even voor je weet wat je wilt. Totdat de roep echt hard genoeg schreeuwt van binnen, dan ben je het wachten zat, dan komt de drive van het verlangen steeds vaker naar boven borrelen en dan weet je: nu ga ik het doen.

Maar het kan echt leuker, makkelijker, fijner.

Neem eens de tijd om te voelen wat je aantrekt, laat het ultieme resultaat los en volg het spoor.

Zet je radar van nieuwsgierigheid aan, open je hart, doe moeite voor jezelf en let’s go!

Voor je het weet sta je in dat concertgebouw met een vervuld hart, stralend van blijdschap en vraag je jezelf verwonderd af; “waarom heb ik dit niet veel eerder gedaan?”.:) 

Ik wens je super veel plezier!

Liefs, Yolanda

PS: Zin om nu eindelijk met full vibes jouw hartsverlangen te ontdekken én te gaan leven? Meld je dan vandaag nog aan.